Google Trends

De Kracht van Google Trends voor Slimme Beslissingen

Google is meer dan alleen maar Analytics, Drive, Spreadsheet, etc. Google Trends is als een digitale toverstaf voor iedereen die de dynamiek van online zoekopdrachten wil ontdekken. Het is zeker niet alleen voor marketeers, maar ook voor ondernemers, contentmakers en nieuwsgierige geesten

Hier is een korte blik op wat Google Trends kan doen en waarom het een essentieel instrument is in je digitale gereedschapskist als ondernemer.

Inzicht in Populaire Zoekopdrachten

  • Met Google Trends krijg je een realtime inzicht in de populariteit van zoektermen.

  • Je kunt zien welke zoekopdrachten trending zijn en welke termen een gestage interesse behouden.

  • Dit helpt bij het identificeren van opkomende trends en het begrijpen van de verschuivingen in zoekgedrag.

Trends In De Regio

Niet alle trends zijn wereldwijd. Google Trends biedt de mogelijkheid om zoekopdrachten per regio te bekijken. Dit is cruciaal voor bedrijven met een lokale focus, waardoor ze relevante en gepersonaliseerde strategieën kunnen ontwikkelen op basis van regionale interesses.

Vergelijken van zoektermen

Google Trends stelt je in staat om meerdere zoektermen te vergelijken. Hiermee kun je zien welk onderwerp populairder is en welke zoekwoorden samenhangen. Deze vergelijkingen kunnen je helpen bij het nemen van gefundeerde beslissingen over bijvoorbeeld productaanbod, inhoudsstrategieën of marketingcampagnes.


Zoekwoorden vergelijken: Website (laten) "bouwen" vs "maken"

De grafiek hierboven kan ons alvast enkele duidelijke trends vertellen. De groene lijn scoort overduidelijk het beste.

Een ander actief werkwoord gebruiken in je zinsbouw kan dus heel veel doen. Het verschil tussen het werkwoord ‘bouwen’ en anderzijds ‘maken’ is gigantisch groot.

Anderzijds maakt de keuze tussen “website laten maken” en “website maken” ook wel duidelijk dat mensen gefragmenteerd denken en het graag kort houden.

Seizoensgebonden & politieke trends ontdekken

Seizoenen hebben een enorme impact op consumentengedrag. Maar Politiek zeker en vast ook. 

 

Google Trends onthult seizoensgebonden patronen, waardoor je kunt anticiperen op pieken en dalen in zoekopdrachten. Deze trend merken we sterk op binnen de retail sector. Denk bijvoorbeeld aan winterjassen en zonnecrème. Dit is van onschatbare waarde bij het plannen van marketingcampagnes, verkoopstrategieën en contentkalenders.

 

De politiek heeft met bepaalde veranderende wetgevingen ook invloed op het gedrag van de consument. Ze legt restricties op maar ook deadlines

Zo zag je bijvoorbeeld een enorme piek in de zoekopdrachten naar de zoekterm: “asbest attest” en asbestattest” in de aanloop naar 23 november 2022. Toen, je zal het al raden, het asbest attest verplicht werd bij de verkoop van een huis of appartement dat gebouwd werd voor 2001. 

We kunnen dus een vermoeden hebben dat we in de aanloop naar 1 mei 2025 opnieuw een piek zullen zien wanneer ook de syndici een asbest attest moeten regelen voor de gemeenschappelijke delen van hun VME.

Potentiële groei door Empathie

Door trends in de tijd te volgen, kun je potentiële groeigebieden identificeren. Het helpt bij het anticiperen op de vraag van consumenten en het aanpassen van je strategieën om te voldoen aan opkomende behoeften en interesses.


In de zakenwereld opent Google Trends de deur naar strategisch inzicht. Deze tool biedt niet alleen cijfers, maar nodigt ondernemers uit om de nuances van consumentengedrag te begrijpen. Het is hier waar psychologie en empathie een hoofdrol spelen. Het vermogen om te denken als de gebruiker, te anticiperen op behoeften en in te spelen op emotionele triggers wordt essentieel.

Het draait niet alleen om de cijfers, maar om het begrijpen van de mensen achter de zoekopdrachten.

Conclusie:
Slimme Besluitvorming met Google Trends

Google Trends is geen kristallen bol, maar het komt aardig in de buurt als het gaat om het begrijpen van de dynamiek van online zoekopdrachten. Door deze inzichten te benutten, kun je slimme beslissingen nemen voor je bedrijf of project.

Of je nu een marketeer bent die trends wil aanboren of een ondernemer die de markt wil begrijpen, Google Trends is een onmisbare metgezel op je reis naar digitale intelligentie.
Share the Post:
featured snippets didifix
SEO
didifix

Featured Snippets verkrijgen in 5 Stappen

Leer alles over deze prominente positie in Google’s zoekresultaten. Ontdek hoe je ze kunt bemachtigen en jouw website naar de top stuwt!
#SEO #featuredsnippets #posities0 #onlinezichtbaarheid #meerbezoekers

Lees Verder »
Wat is WebP? Didifix legt het je uit
User Experience
didifix

Wat is WebP Afbeelding?

“Ontdek de kracht van WebP – Wat is WebP en waarom is het een game-changer voor afbeeldingen op het web? Leer alles over WebP, het geoptimaliseerde afbeeldingsformaat dat de laadsnelheid verbetert. Ontdek hoe WebP de nieuwe standaard wordt voor visuele optimalisatie.”

Lees Verder »
Online Adverteren in 2024 met DIDIFIX
Advertising
didifix

Online Adverteren in 2024

Leer beter online adverteren met een focus op Google en meta-tags. Verhoog zichtbaarheid met Didifix voor maximale online advertentie-ROI.

Lees Verder »
google mijn bedrijf - didifix blog
Google
didifix

Google Mijn Bedrijf

Welkom bij weer een nieuwe blog van DIDIFIX, waar we dieper in gaan op het nut van een Google Bedrijfsprofiel. Zo’n eigen profiel op de

Lees Verder »

één keer per maand..
maximum..
AlstDatALis!

We beloven het plechtig 😉